Granitul este o rocă care se formează din magma roșie-caldă, răcindu-se lent în scoarța terestră. Structura pietrei, care poate diferi într-o fracțiune fină, medie sau mare, depinde de adâncimea paturilor. O piatră este mai puternică și mai rezistentă la umiditate, cu atât celula sa este mai mică. Structura rocilor este eterogenă și aproximativ 2/3 constă din minerale feldspat, aproximativ 1/3 din cuarț. În proporții mici, mica este prezentă în compoziție.
Istoria granitului
Rădăcinile folosirii acestei rase de către om datează din vremurile vechilor romani și ale vechilor egipteni. Toată lumea își amintește istoria maiestuoaselor arcade triumfale, obeliscuri, monumente, coloane, mausolee din astfel de materiale, cu tot aspectul lor confirmând tocmai durabilitatea sa uimitoare. Produsele din granit, create de mâinile omului cu secole și chiar cu milenii în urmă, încă ne încântă prin frumusețea și rafinamentul lor.
Unde este extras în Ucraina
Marea majoritate a depozitelor de granit din țara noastră are o legătură geologică cu așa-numitul „scut cristalin ucrainean”. S-a întins la o distanță de aproape o mie de kilometri de la granița cu Belarus până la coasta Mării Azov. Lățimea „scutului” variază între 150 și 450 km. Rezervele industriale totale de piatră din Ucraina, potrivit experților, sunt de aproximativ cinci sute de milioane de metri cubi!
Cum să obțineți
Anterior, roca a fost minată în principal prin metoda gabbro - cu ajutorul unei încărcături puternice, straturile de rocă au fost aruncate în aer. Dar, în acest caz, procentul de material defect este foarte mare. Blocurile de piatră sfărâmate de explozie au multe cipuri, fisuri și micro-fisuri, iar la fabricarea structurilor de susținere, cum ar fi balustrele, acest lucru este pur și simplu inacceptabil din motive de siguranță. Prin urmare, această metodă devine treptat o chestie a trecutului și este înlocuită cu un cuțitor cu o piatră mai blând.
Esența sa constă în faptul că plăcile întregi de piatră sunt tăiate cu grijă din roca monolitică cu ajutorul unor tăietoare de diamante uriașe. Aceasta este o metodă mai scumpă, care necesită o serie de mașini speciale, ciocane rotative, instalații cu funii. Cu toate acestea, în acest fel este posibilă reducerea semnificativă a procentului de material defect, ceea ce face ca exploatarea să fie mai prevăzută, iar costul produselor din granit să fie mai rezonabil.
Unde este procesul
Din păcate, în țara noastră, în prezența unor rezerve naturale imense ale acestui material natural, prelucrarea sa industrială este practic absentă. Rare organizații mici „au văzut” piatra în atelierele lor, dar aproape întotdeauna numai pentru nevoile lor. Dacă sunt necesare volume mari de produse din granit, materialul este comandat în străinătate. De exemplu, în Italia. Cert este că reprezentanții pieței „pietrei” din Ucraina este mai ieftin să trimită materii prime în străinătate și să le primească deja prelucrate decât să stabilească întregul proces la fața locului.
Utilizarea granitului
Parametrii operaționali înalte ai acestui material natural contribuie la utilizarea pe scară largă a acestuia în viața de zi cu zi a omului modern. Se folosește pentru:
decorarea exterioară a fațadelor clădirii;
fabricarea treptelor din granit în locuri cu trafic pietonal intens;
înregistrarea zonelor de agrement (amenajarea de fântâni, paturi de flori, chenare);
realizarea de compoziții rituale (pietre de mormânt, obeliscuri);
pardoseli în instituții publice (gări, hoteluri, biblioteci, cinematografe);
decoratiune interioara. De exemplu, piatra nu absoarbe practic umiditatea, ceea ce îi permite să fie utilizată la decorarea piscinelor, saunelor și a pervazurilor din granit - în orice moment a fost considerată un semn de lux și prosperitate al proprietarului casei.
Caracteristici granit
Nu-i frică de diferențele de temperatură. Acest lucru vă permite să-l utilizați în decor exterior chiar și în condiții climatice dure.
Rezistență ridicată la uzură. Creează materialul la cerere atunci când este utilizat în locuri cu trafic intens. O confirmare a acestui fapt este pavarea granitului în zonele vechi din multe orașe. Rezistă perfect la fluxul de trafic crescut semnificativ, fără să se deformeze și să nu se prăbușească.
Rezistă la efectele acizilor și diferitelor uleiuri. Acest lucru permite utilizarea blaturilor de granit în proiectarea seturilor de bucătărie premium.
Este, în general, material ignifug și este utilizat pe scară largă pentru decorarea șemineelor. Deși cuarțul, care face parte din rocă, are o rezistență insuficientă la foc și când ajunge la o temperatură de 700 ° C începe să se topească.
Capodopere arhitectonice celebre din lume
Materialul din vremuri imemoriale a fost folosit de arhitecți pentru a crea monumente și clădiri magnifice. Reprezentăm doar câțiva, deși există mii dintre ei pe toată planeta.
1. Catedrala Sacra Inimă, China, Guangzhou, 1861.
Biserica catolică, realizată în stilul „gotic”. Pereții, scările, elementele de decor sunt confecționate din granit. Materialul din timpul construcției a fost foarte scump, așa că ansamblul catedral ridicat a fost considerat a fi cu adevărat luxos.
2. Tower Bridge, Marea Britanie, Londra, 1894.
Clădirea în stil gotic victorian din metal și granit impresionează prin măreția și grija inginerească a detaliilor. De exemplu, fiecare dintre părțile de ridicare ale structurii are o greutate de 1 mie de tone, dar este nevoie de doar un minut pentru a o ridica cu 83 °.
3.Catedrala Evora, Portugalia, Evora, 1186.
O structură grandioasă de granit în stil gotic. Conform legendei, Vasco da Gama și-a consacrat pancartele în 1497 înainte de a naviga în India.
4. Moscheea Shehzade Mehmet, Turcia, Istanbul, 1543.
Clădirea religioasă a fost construită în stil otoman. Sub plăcile de piatră este o piscină, astfel încât să fie cald în camere în timpul iernii și răcoare vara.